Onze methode

Rich Forests stimuleert handel in bosproducten. Denk bijvoorbeeld aan rotan, honing, bamboe, fruit en noten, maar ook koffie, thee en specerijen. Door de handel in deze producten kunnen mensen geld verdienen juist door het bos te laten staan in plaats van het te kappen. Een win-win situatie voor mens en natuur. Daarnaast promoten wij markten voor de diensten die bossen leveren, zoals het zuiveren van grondwater. Dat betekent dat de eindgebruikers van deze diensten een eerlijke prijs betalen voor duurzaam bosbeheer door lokale gemeenschappen.

Het gaat ons niet alleen om de bescherming van bestaande bossen, maar ook om het herstel van gedegradeerde gebieden. Dat doen we met een unieke methode – genaamd analoge bosbouw. Analoge bosbouw zorgt ervoor dat op kale grond weer bossen gaan groeien, met daarin producten die door lokale boeren, bedrijven en internationale ondernemingen verkocht kunnen worden. Het landschap wordt weer leefbaar en productief, én biedt een nieuw thuis voor plant- en diersoorten. 

Rich Forests werkt met lokale mensen met een visie. Wij linken die mensen, met hun ervaring en praktische kennis, aan innovatieve ondernemers en mensen die willen investeren in de handel in duurzame bosproducten.
Meer over onze aanpak

Niet-hout bosproducten

Miljoenen mensen die in of nabij bossen wonen verzamelen bosproducten, zowel voor eigen gebruik als voor de markt. De verkoop van zogenaamde niet-hout bosproducten zoals rotan, bamboe, medicinale planten en honing kan een duurzaam inkomen opleveren – en het bos hoeft er niet voor te worden gekapt. 
Meer over niet-hout bosproducten

Analoge bosbouw

Er is een manier om van een gedegradeerd stuk land weer een divers bos te maken – een bos dat qua vegetatiestructuur en biodiversiteit sterk lijkt op het oorspronkelijke bos, en dat tegelijkertijd talloze waardevolle bosproducten levert. Deze manier heet ‘analog forestry’ vrij vertaald: voedselbossen. 
Meer over analoge bosbouw

Creëer positieve impact

Rich Forests helpt bedrijven om hun negatieve impact op het milieu te verzachten (mitigeren), bijvoorbeeld door milieueffecten te minimaliseren of door te compenseren voor het verlies aan milieukwaliteit als gevolg van productieactiviteiten. Maar we gaan verder dan dat. 
Meer over mitigatie