Analoge bosbouw

Analoge bosbouw is een unieke methode om gedegradeerde grond om te zetten in productief land zonder daarbij gebruik te maken van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Het resultaat is een door mensen gemaakt bos met een hoge biodiversiteit en met dezelfde ecologische functies als het natuurlijke bos, zoals het recyclen van nutriënten, het zuiveren van grondwater, en het opslaan van koolstof.

Een analoog bos wordt ontwikkeld en beheerd door lokale boeren. In de eerste jaren cultiveren zij agrarische gewassen tussen de aangeplante bomen en struiken. Zodra dat door de schaduw van de bomen niet langer mogelijk is stappen ze over op gewassen die goed in de schaduw gedijen – zoals koffie en thee – en andere niet-hout bosproducten. Een analoog bos gaat dus door verschillende fasen, maar blijft altijd waardevolle producten leveren voor zowel eigen gebruik als voor de markt.

De analoge bosbouw methode werd in de jaren 80 van de vorige eeuw ontwikkeld door Dr. Ranil Senanayake uit Sri Lanka. Sindsdien zijn er met behulp van de methode al op vele plekken in de wereld gedegradeerde gebieden effectief omgezet tot productieve bossen.

Kijk ter inspiratie naar de resultaten van ons werk of lees meer over het werk van het international analog forestry netwerk op hun website.

Ontwikkelingsfases

Een analoge bosbouw introductie

)

Richtlijnen FGP (Forest Garden Products) keurmerk

Download FGP Standaard